Американското правителство е готово да подпомогне финансово телекомуникационните компании в Бразилия и други страни да придобият 5G технология, която не се предоставя от "ненадеждни" китайски компании, съобщи снощи американски дипломат в Бразилия, цитиран от Ройтерс и БТА.

Посланик Тод Чапмън каза, че Ериксон (Ericsson), Нокиа (Nokia Oyj) и Самсунг (Samsung) са компании, осигуряващи успешно "подходяща" 5G технология, която адекватно защитава информацията, потоците на данни и интелектуалната собственост.

"Средствата ще дойдат от американската корпорация за финансиране на международното развитие, правителствена агенция, която осигурява пари за частни проекти", каза той.

На виртуален брифинг Чапмън отбеляза, че не може да се има доверие на китайската Хуавей (Huawei Technologies Co Ltd), най-голямата компания за телекомуникационно оборудване в света, като партньор в изграждането на 5G мрежите по света.

Хуавей укрепи присъствието си в Бразилия през последните 20 години и местните телекоми вече тестват нейната технология и строят голяма част от основната си инфраструктура, като използват китайско оборудване.

Хуавей успешно осъществи 5G тестове с големи телекомуникационни компании като Телефоника Бразил (Telefonica Brasil SA), ТИМ партисипасоенс (TIM Participacoes SA) и други, като им помага също да модернизират инфраструктурата си преди дългоочаквания търг за 5G спектъра.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп призова правителствата по света, включително Бразилия, да се откажат от Хуавей заради подозрения в шпионаж в полза на властите в Пекин.

Чапмън предупреди в Бразилия, че включването на китайските компании в 5G мрежата на страната може да обезкуражи инвестициите от други чуждестранни компании, които нямат доверие на технологията.