Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закон, който осигурява помощ от 1 милиард долара за подпомагане на малки телекомуникационни доставчици да заменят оборудване, произведено от китайските компании "Хуавей" и ZTЕ (Зи Ти И), предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Американското правителство смята двете китайски компании за рискови за сигурността и настоява съюзниците на Вашингтон да не използват оборудване на "Хуавей" в клетъчните мрежи от следващо поколение, известни като 5G.

И двете компании отричат Пекин да използва техни продукти за шпионаж.

Федералната комисия по комуникациите вече гласува да забрани на американски телефонни компании да използват правителствени субсидии за съоръжения от двете китайски корпорации.

Законът се отнася само за малки местни компании, тъй като големите мрежови доставчици не използват китайско оборудване.

Белият дом изтъкна, че използването на неблагонадеждни продавачи за изграждане на комуникационна инфраструктура заплашва националната сигурност като разкрива мрежите на лица, потенциално зависими от чуждестранни субекти.

Навият закон създава програма за възстановяване на разходите, която могат да използват малки доставчици, заменяйки оборудването си.

Законът е насочен към доставчици с по-малко от два милиона клиенти.