Китайската компания за телекомуникационно оборудване Хуавей няма да бъде изцяло забранена в мрежата от пето поколение (5Джи) във Франция, но френските оператори, които ползват такова оборудване, ще получат разрешителни за срок, ограничен до осем години, предаде Франс прес, като се позова на Националната агенция за сигурност на информационните системи.

АФП отбелязва, че това условие ще затрудни достъпа на китайската група на френския пазар 5G.

"Това, което мога да кажа, е, че няма да има пълна забрана", каза генералният директор на френската агенция за киберсигурност (Anssi) Гийом Пупар в интервю за в. "Ле-з-еко".

"Насърчаваме операторите, които в момента не ползват Хуавей, да не го правят. На онези, които вече ползват тяхно оборудване, ще издаваме разрешителни за срок от три до осем години", каза Пупар и потвърди че решенията вече са готови и очакват само да бъдат подписани от правителството.

Само три компании за телекомуникационно оборудване - европейските Нокия и Ериксон и китайската Хуавей - имат възможност да доставят техника за бъдещите мрежи 5G.

"Ще има откази", каза Пупар, като изключи те да засегнат Нокия и Ериксон.

"Това, което се прави при 5G във Франция е компромис. Мрежата 5G трябва да се развива при приемливи за операторите икономически условия, както и да гарантира суверенност, така че да не бъдем зависими от едно или друго оборудване или страна", обясни шефът на агенцията.

"Не сме против Хуавей, нито сме настроени антикитайски. Става въпрос за управление на рискове", допълни той.