Цяла дестилерия за уиски се изпраща от Шотландия до Китай в петък. Повече от 35 тона оборудване, включително дестилатори, подови настилки, контролни клапани и тръбопроводи, напуска шотландския град Бъки на път за пристанището в Тиендзин, съобщи BBC.

Оборудването ще бъде сглобено в съоръжение, което се строи във Вътрешна Монголия, автономен регион на Китай.

Пратката е част от сделка за проектиране и изграждане на стойност 3 милиона британски лири, подписана между Valentine International и китайската MengTai Group през 2019 г.

Когато заработи, вероятно в края на годината, съоръжението в Ордос (Ордос е град със статут на префектура) ще стане първата дестилерия за уиски във Вътрешна Монголия.

Цялото оборудване за дестилерия е изградено от базираната в шотландския град Ротс от фирма Forsyths, която изпраща екип от петима инженери, които да контролират монтажа.

Шотландско уиски Made in China

Valentine International Business Connections LLP (VIBC) създаде здрава мрежа от бизнес връзки на високо ниво в редица градове в Китай. Изградени са силни лични контакти с ключови държавни служители; бизнес групи; голф мрежи и компании на местно и национално ниво в Китай и Великобритания. Това може да се прочете на корпоративната интернет страница.

Добавя се, че от тези връзки сега се развиват разнообразни търговски начинания и културни партньорства. VIBC свързва клиентите (в Китай и Великобритания), като се съобразява и обслужва техните изисквания, независимо от сектора. Основният фокус е върху изграждането на дълготрайни и взаимноизгодни взаимоотношения, които генерират доверие и увереност за сътрудничество.

Базираната във Форфар (Източна Шотландия) VIBC, собственост на Дейвид Валънтайн, има изгоден договор за проектиране и изграждане на дестилерията в Ордос за китайската фирма MengTai, писа през месец май изданието Invest in Angus.

Впрочем Angus е компанията, която отговаря за доставката на новата дестилерия за уиски във Вътрешна Монголия. Именно тя е възложила на Forsyths да произведе, изнесе и монтира съоръжението.

Дейвид Валънтайн, който също така е председател и управляващ директор на VIBC, а и собственик на Simpsons Golf Shop в Карнусти (град в Източна Шотландия), каза, цитиран от изданието през май, че медните дестиратори, които все още (тогава) се коват ръчно, заедно с всички машини, необходими за производството на първокласно уиски, ще бъдат изработени в модулна форма в Шотландия.

"Това ще даде предимството за изграждане и тестване в контролирана и безопасна среда, преди системата да бъде разглобена, опакована в контейнери и изпратена до Ордос.

"Модулната система постига значителни икономии за клиента чрез драстично намаляване на времето за сглобяване на място и се надяваме, че съоръжението ще произведе спиртна напитка до следващия ноември." 

Дейвид Валънтайн каза, че проектът е идея на председателя на Mengtai Фенг Тин, който планира да създаде "уиски, което да печели награди в световен мащаб".

Шотландия е домът на уискито и притежава най-голям опит по отношение на производството на дестилерийно оборудване, поради което китайските партньори вярват, че ще им предоставим проект победител в световен мащаб за Ордос, отбеляза Дейвид Валънтайн.

Ще цитираме и друго мнение, казано през май, когато всъщност се договарят детайли по транспортирането на дестилерията.

Ричард Лин Лу, старши представител за Обединеното кралство на MengTai Group, заяви, че въпреки трудностите в тези времена, ние работим в тясно сътрудничество с Forsyths, за да избегнем забавяне, причинено от вируса.

"Имаме толкова много да научим от шотландската уиски индустрия - културният и историческият дом на уискито".

"Така че, ние се надяваме не само да донесем най-доброто производство и технологии за шотландско уиски в Китай - ние също така се стремим да донесем дълбоката и уникална уиски култура на Шотландия за китайския потребител - особено за младото поколение."