Бавария е известна с много неща - с баварските къси панталони ледерхозен, с брецелите и бирата, голяма колкото главата ти. Сега дeстилериите в южната германска провинция се надяват да се прочуят с нещо неочаквано - качествено, печелещо награди уиски, информира ДПА, на която се позова БТА.

Две семейни дeстилерии прокарват пътя в новия свят на баварското уиски - едната е собственост на Райнхард Дрекслер, а другата - на Герхад Либл. Преди години те разбират, че производството на горчивите течности на растителна основа, характерни за региона, няма да ги отведе далеч.

Тогава решават да се пробват с производство на уиски и междувременно вече са сериозна конкуренция на шотландците и ирландците.

Уискито им трябва да идва от една дестилерия и да бъде произведено от ечемичен малц. Водата трябва да Идеалният вариант са баварските гори, тъй като водата е с високо качество и доста мека. Това осигурява перфектно начало за ферментацията.

Целият процес на малцуване, разместване, ферментиране и дестилиране отнема три до пет дни. Резултатът е сингъл малц уиски "Байервойлд" на Дрекслер и "Коилмор" на Либл.

Далеч по-трудно от намирането на име е процесът на производство. Наистина доброто уиски изисква не само основните съставки. Познавачите могат да различат дали ечемиченият малц има препечени нотки или торфени нюанси и дали торфът е от Шотландия или Германия.

Тъй като 40 до 50 процента от ароматите идват от бъчвата, производителите слагат прясното си уиски в нови или използвани бъчви, произведени от американски бял дъб, а по-късно престоява в бъчви за червено вино и шери.

Бутилката не е евтина: уискито на Дрекслер струва 40 до 115 долара за бутилка от 700 милилитра, а на Либл е 140 долара.

Двамата производители организират туристически обиколки. Либл показва стъклената си дeстилерия на посетителите и им разказва за алкохолите напитка, а Дрекслер им представя филм за производството на уиски и дори има малък музей. И разбира се организират безплатно дегустиране.