Френската енергийна компания "ТоталЕнержи" (TotalEnergies) ще запази тавана от 1,99 евро за литър гориво през цялата 2024 г. като част от битката с високите разходи за живот, заяви френският финансов министър Брюно льо Мер, цитиран от Ройтерс и БТА.

"ТоталЕнержи" пое този ангажимент, аз го приветствам", каза Льо Мер пред радио Ер Те Ел.

През септември "ТоталЕнержи" съобщи, че таванът от 1,99 евро за литър, който трябваше да е в сила до 31 декември, остава валиден и догодина и ще бъде запазен "докато цените останат високи".

Финансовият министър отбеляза още, че е поискал от търговците на дребно да помислят за французите и да намалят цените на храните. Той допълни, че преговорите по темата ще започнат съвсем скоро и той ще изиска "всеки да плати част от сметката".

Междувременно френският орган за защита на конкуренцията съобщи, че е разпитал вчера компании, произвеждащи и продаващи хранителни и нехранителни стоки за възможно антиконкурентно поведение, без да назовава конкретните имена на фирмите

Фирмите "са заподозрени, че са въвели антиконкурентни практики", се казва в изявление на френския регулатор, който отказва допълнителни коментари по казуса.

Действията на антитръстовия регулатор идват в момент на засилен контрол върху цените на храните и нехранителните стоки във Франция, като правителството притиска търговците на дребно и глобалните мултинационални компании да се споразумеят за намаляване на цените, за да предпазят френските потребители от инфлацията. 

Евростат отчете днес 5,7% годишна инфлация през септември - същото ниво, като през август. Франция е единствената страна от ЕС, която втори месец запазва непроменен процентът инфлация на потребителските цени.