Преди дни жителите на Перник се оплакаха че усещат остра, задушлива миризма, за което потвърди и кметът на града. Около ситуацията бе намесено и дружеството "Топлофикация Перник", но от него твърдят, че "няма данни за замърсяване", както е показала проверката на МОСВ.

Днес от дружеството излязоха с официално становище:

Във връзка с разпространената през вчерашния ден информация, че експертите на РИОСВ - Перник са установили основния източник на миризмите, оприличавани на бакелит, усещащи се ежедневно в тъмната част от денонощието на територията на града, бихме искали да се обърнем към обществеността и ангажираните по темата институции.

Оказа се, че цели две седмици след като на "Топлофикация Перник" АД беше вменена публично вината, че дружеството е единственият замърсител на територията на града, успяхте да установите, че въпросният мирис на бакелит не идва от нас. Чуха се множество неверни твърдения и получихме редица обвинения, но в крайна сметка бе установено, че действително не осъществяваме оползотворяване на отпадъци.

Призоваваме Управата на нашия град, институциите и обществеността да не замесват името на нашето дружество във всякакви измислени скандали! Нека да се говори по наш адрес единствено и само когато твърденията са предварително проверени и са придружени със съответните доказателства.

Не се крием от никого, открити сме към всички и сме отворени да разговаряме с всеки един гражданин, както и с всяка една институция, които проявяват интерес към нашата дейност и методите ни на работа.

Надяваме се, че вбъдеще ще бъде прекратена порочната практика с жлъчното манипулиране на местната общественост с измислени скандали, касаещи се до чистотата на атмосферния въздух в района.