ТЕЦ "Бобов дол": Не горим, няма да горим и никога не сме изгаряли отпадъци незаконно

Вчерашното решение на Административния съд в Кюстендил, с което се потвърждава Комплексното разрешително на ТЕЦ "Бобов дол" за осъществяване на дейност, в която е включена и добиването на енергия от оползотворяването на гориво от неопасни отпадъци, за пореден път показва, че нашата централа никога не е извършвала "нерегламентирано" изгаряне на отпадъци. Ние винаги сме действали с пълно съответствие с изискванията на българските закони. Това се казва в позиция на ТЕЦ "Бобов дол".

Административният съд в Кюстендил отхвърли като неоснователна жалбата на Сдружение "За Земята - Достъп до правосъдие" срещу решение на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по околна среда София за издаване на комплексно разрешително на оператора ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД, за експлоатация на горивна инсталация за производство на електрическа енергия и инсталация за производство на водород, при условията на комплексното разрешително на централата. Според жалбата разрешителното дава право на ТЕЦ-а да гори отпадъци, без да посочва какви по вид са те и без да бъде променяна горивната инсталация, пригодена за горене на въглища.

Въпреки това съдебно решение ТЕЦ "Бобов дол" отново заявява, че се е отказала и няма намерение да използва RDF гориво за производството на електрическа енергия. Съдебната битка, която продължаваме да водим, за да защитим нашето Комплексно разрешително, е всъщност само битка за правото ни да докажем и покажем, че никога не сме нарушавали българските закони и че сме били коректни и честни пред българските институции и общественост, се казва в изявлението на дружеството, останалата част на което публикуваме без редакторска намеса.

"Самият факт, че въпросното Комплексно разрешително е издадено от Изпълнителната агенция по околна среда, че то е съгласувано и със здравните власти, в случая РЗИ, което следи за спазването на държавната здравна политика, означава, че нашата централа не само не е нарушила екологичното законодателство, но и никога не е застрашавала общественото здраве, както дълго време беше внушавано.

Надяваме се решението на българския съд да не се използва за създаване на нова порция медийна истерия; ние не използваме и няма да използваме RDF гориво, както многократно сме заявили, а в миналото никога не сме го използвали незаконно. Заради лъжливи медийни публикации и сигнали до българските институции, само за 7 дни нашата централа беше проверявана почти всеки ден от органите на РИОСВ и други държавни институции. Не бяха установени нарушения, както и изгаряне на отпадъци.

Относно коментираните и разпространяваните в социалните мрежи и някои медии снимки и видео материали, показващи "черен дим, излизащ от комина на централата", то е в следствие от използването на гориво от мазут за разпалване на котлите и това е точно посочено в протоколите, издадени от проверяващите органи на РИОСВ и е записано като нормален режим на работа на централата при разпалване в нейното разрешително. Разпалването на котлите с мазут е традиционно за въглищните ТЕЦ-ове в страната, ТЕЦ "Бобов дол" не прави изключение. Прави впечатление, че хората и организациите, подаващи различни сигнали, от които държавните органи се самосезират, отказват да присъстват на конкретните огледи. Централата не е отказвала поискана информация никога!"