Компанията "Тесла" (Tesla Inc) изгражда 3D мобилни принтери за молекули, за да помогне на немската компания CureVac да разработи потенциалната ваксина срещу Covid-19, написа в Туитър изпълнителен директор на производителя на електрически автомобили Илон Мъск, предава БНР.

CureVac, биофармацевтична компания със седалище в Тюбинген, заяви, че разработва преносими, автоматизирани мРНК производствени единици, които нарича принтери и които Илон Мъск описва като "РНК микрофабрики".

Те са проектирани да бъдат изпращани до отдалечени места, където могат да се произвежда на конвейер кандидата за ваксина и други терапии на базата на матрична РКН (мРНК) в зависимост от "рецептата", подадена в машината.

Ако кандидатът за ваксина спечели одобрението, той ще разполага с производствени площадки, които са регулаторно одобрение в Германия, с капацитет за производство на стотици милиони дози.

Компанията, базирана в Тюбинген и подкрепена от Фондация Бил и Мелинда Гейтс, е пионер в така наречения мРНК (матрична РНК - mRNА) подход, който също така се следва от компанията BioNTech и нейния амрикански партньор Pfizer, както и от друга американска компания Moderna, посочва Ройтерс.

РНК молекулите са едноверижни версии на ДНК двойната спирала. Благодарение на повтарящия се молекулен модел, те могат да бъдат произведени в сравнително прост биохимичен процес, който не изисква генетично модифицирани живи клетки, които са необходими за производството на повечето други биотехнологични лекарства.

CureVac също така изгражда нов стационарен обект, който може да увеличи продукцията си десетократно до милиарди дози.

"Микрофабриките" ще бъдат изградени в Tesla Grohmann Automation в Германия, посочи Илон Мъск в Туитър късно в сряда вечер.

"Тесла" придоби компанията, която разработва автоматизирани производствени системи за батерии и горивни клетки през 2016 г., за да разшири производството си.

Според източник на Ройтерс, CureVac вече работи с Tesla Grohmann за разработването на технологията за мобилни принтери.

Самият Илон Мъск не представи по-подборни планове, като на този етап от Tesla и CureVac няма коментар на подадената от него информация в Туитър.

Междувременно по време на търговията в сряда компанията Tesla се превърна в най-скъпо оценената автомобилна компания в света, изпреварвайки японската Toyota Motor Corp, след като нейните акции поскъпнаха с 6% до $ 1187 за една акция.