Собственикът на Нюйоркската фондова борса (NYSE) - Intercontinental Exchange, е отправил оферта за придобиването на eBay, която може да оцени онлайн магазина на над 30 млрд. долара, твърди Wall Street Journal, цитиран от Инвестор.

Intercontinental Exchange, известна като ICE, се е насочвала към eBay и в миналото. В момента компаниите водят формални преговори, но няма никаква гаранция, че eBay ще приеме сделката, допълват източниците.

Ако все пак има такава, тя ще е голяма, като се има предвид пазарната стойност на eBay от над 28 млрд. долара и премията, която ICE вероятно ще плати.

Като цяло ICE се интересува от придобиването на основния бзинес на eBay с търговията, твърдят източниците, според които другото звено на компанията, което тя иска да продаде, не представлява интерес за купувача.

ICE може да приложи своята технологична експертиза в свързването на купувачите и продавачите в основния уебсайт за онлайн търговия на eBay.

Книжата на eBay записаха ръст във връзка с потенциалната сделка, след като WSJ писа за нея, а по време на следобедната търговия в САЩ повишиха стойността си със 7 на сто. Акциите на Intercontinental Exchange отбелязаха спад от 5% на цената си, тъй като инвеститорите все още обмислят възможността за поредна голяма хапка за придобиващата компания.

EBay е пионер в онлайн търговията, но му е трудно да спазва темпото, задавано от Amazon.com. Компанията се опита да се дистанцира от репутацията си на място за онлайн търгове, тъй като последните отдавна загубиха привлекателността си. След добрите си години по време на дот ком ерата, през последните години eBay привлече вниманието на редица инвеститори активисти, включително на Карл Айкън, който настояваше за отделянето ѝ от платформата за разплащания PayPal Holdings през 2015 г.

Преди близо година хедж фондовете Elliott Management и Starboard Value призоваха eBay да обмисли продажбата както на бизнеса си с билети (StubHub), така и този с класифицирана реклама.

В края на миналата година eBay продаде StubHub на базираната в Женева Viagogo Entertainment за 4,05 млрд. долара.

EBay е без постоянен главен изпълнителен директор, откакто бившият такъв Девин Уениг напусна през септември заради сблъсъци с борда на директорите. Незапълнените мениджърски позиции често са смятани за възможност за намеса.

Миналата седмица eBay отчете спад на печалбата за последното си тримесечие и даде по-слаба прогноза от очакваното за приходите за първото тримесечие на тази година.