Убеден съм, че ще стигнем до споразумение и САЩ няма да изпаднат в дефолт (невъзможност да погасява задълженията си, бел. ред), заяви пред журналисти президентът на САЩ Джо Байдън, предаде Ройтерс. Той допълни, че би било катастрофа ако Съединените щати не плащат своите задължения, като посочи, че е постигането на споразумение (за увеличаване на тавана на дълга, за което е необходимо одобрение от контролираната от републиканците Долна Камара на Конгреса) няма алтернатива.

Той посочи, че има разбирателство между лидерите на демократите и републиканците, че няма да се стигне до неплатежоспособност по дълга.

Байдън заяви, че преговорните групи са провели среща късно вчера и че такава предстои и днес, като допълни, че по време на пътуването си до Япония за среща на лидерите на Г-7, също ще бъде на разположение, и че ще може да участва в дискусиите. Очаква се в неделя пред медиите да бъде оповестен напредъкът в преговорите, каза още президентът на САЩ.

Байдън посочи още, че му предстои среща с президентът на Китай Си Дзинпин, съобщи БТА.

По-рано председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти обеща действия, чрез които страната да избегне дефолт. "Мисля, че в крайна сметка няма да имаме неизпълнение по дълга", каза по-рано конгресменът от републиканската партия в интервю за Си Ен Би Си. "Това, в което съм уверен, е, че сега имаме възможност да намерим начин да доведем темата до заключение".

Европейските борси закриха разнопосочно с фокус върху преговорите за тавана на дълга в САЩ

 

Европейските фондови борси закриха смесено днешната търговска сесия на фона на продължаващите преговорите за тавана на дълга в САЩ, предаде Си Ен Би Си.

Индексът FTSE 100 на Лондонската фондова борса намаля с 27,85 пункта или 0,36 на сто до 7723,23 пункта.

Във Франкфурт DAX прибави 53,37 пункта или 0,34 на сто до 15 951,3 пункта.

На борсата в Париж САС 40 загуби 6,57 пункта или 0,09 на сто до 7399,44 пункта.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 регистрира спад от 0,15 на сто въпреки повишението на борсовите индекси в сутрешната търговия след сигналите за напредък в преговорите за дълга.

Акциите на компаниите за храни и напитки отчетоха най-сериозен спад от 1,3 на сто, а тези на туристическите компании се повишиха с 0,9 на сто.