Американският оператор на петролопроводи "Колониъл пайплайн" (Colonial Pipeline Co.) е платил близо 5 милиона долара на източноевропейски хакери противно на съобщенията, разпространени по-рано тази седмица, че не възнамерява да дава откуп за възстановяването на работата на най-големия тръбопровод за пренос на горива в САЩ. Това съобщиха днес два източника, цитирани от Блумбърг.

"Колониъл пайплайн" спря дневния пренос на 2,5 милиона барела бензин, дизел и самолетно гориво миналия петък след най-сериозната кибератака срещу американската енергийна инфраструктура.

Прекъсването на работата на петролопроводите предизвика недостиг на горива, дълги опашки за дизел и трескаво презапасяване в югоизточната част на САЩ, което доведе до повишаване на цените на петрола.

Компанията е платила откупа в непроследима криптовалута часове след атаката. Това подчертава огромния натиск, на който е подложена да възстанови транспорта на бензин и самолетно гориво до големи градове по Източното крайбрежие, отбелязват източниците.

Според трети източник представители на правителствените служби знаят, че Колониъл пайплайн е направила плащането.

Работата на тръбопроводите на компанията ще бъде напълно възстановена до края на деня, съобщи операторът.