Информационно-технологичната компания - IBM алармира, че хакери атакуват компании, които са изключително важни за разпределението на ваксините срещу Ковид-19, предаде Ройтерс. Това означава, че дигиталните шпиони се насочват към сложната логистика, която е нужна за ваксинирането на хората по света срещу коронавируса, допълва БТА.

Компанията съобщи днес, че е разкрила "световна фишинг кампания", насочена към организации, свързани с "хладилната верига" - процеса, който е нужен за съхраняването на дозите ваксини при изключително ниска температура, за да могат да достигнат от производителя до ваксинирания човек.

Американската агенция за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата препубликува доклада, предупреждавайки членовете на американската правителствена мисия, натоварена с разработването и разпространението на ваксината, да бъдат нащрек.

Изключително важно е да се разбере как да се изгради сигурна "хладилна верига" за разпространяването на ваксините, тъй като е нужно да се съхраняват при температура около минус 70 градуса, за да не се развалят.

Подразделението за сигурност на IBM посочи, че е засякло група от хакери, която работи за събирането на информация за различни аспекти на "хладилната верига", използвайки изключително прецизно изработени имейли капани, изпращани от името на представител на Хайър байомедикъл (Haier Biomedical), китайска компания, която осигурява хладилна верига специално за транспортиране на ваксини.

Клер Забоева, анализатор от IBM, която е работила по доклада, казва, че който е предприел кампанията много добре познава продуктите, които влизат в хладилната верига за доставка на ваксини.

IBM посочва, че фалшивите имейли са изпратени до 10 различни организации, но само една е посочена - генералната дирекция на Европейската комисия за данъчен и митнически съюз, която се занимава с данъчни и митнически въпроси в ЕС и помага в определянето на правилата за вноса на ваксините.

IBM посочва, че цели на хакерската кампания са били и компании, които са свързани с производството на слънчеви панели, използвани за захранване на хладилниците за ваксините в топлите страни, както и производители на химични продукти, които могат да се използват за получаване на сух лед.

Не е ясно кой стои зад шпионската кампания срещу веригата за доставки на ваксините.