Американската верига за бързо хранене "Макдоналдс" (McDonald's) е разчитала при продажбата на руския си бизнес да се върне в Русия, ако се променят обстоятелствата. Това заяви в интервю за ТАСС шефът на веригата ресторанти "Вкусно - и точно" Александър Говор, за което съобщи БТА.

"Макдоналдс" взе решение през 2022 година да напусне руския пазар и да продаде бизнеса си на руски собственик. Така тя бе купена от предприемача Александър Говор, който е партньор от 2015 година на франчайза на "Макдоналдс". Компанията му е управлявала 25 ресторанта в Сибир.

Мрежата "Вкусно - и точка", която замени "Макдоналдс", работи в Русия от 12 юни миналата година.

"Тези, които взеха решението от името на корпорацията, имаха своята логика. Честно казано, ако бях на тяхно място, също бих избрал себе си. Вече съм се доказал като партньор, познавам системата отвътре. Каква причина би имал "Макдоналдс" да рискува с непознат играч? Те не криеха, че разчитат да се върнат в Русия, ако обстоятелствата се променят, ето защо искаха да са уверени, че бизнесът няма да се разпадне", каза Говор в интервюто.

Предприемачът отбеляза също, че е обещал на представители на американска компания, че те ще задържат контролния пакет в руската мрежа. "Така беше и така ще бъде", подчерта той. Според Гомор в рамките на сделката се разглежда и опция за връщане на бизнеса на "Макдоналдс". "Те обаче ще изкупят вложеното от мен, като има и договореност аз да съм първият кандидат за основния франчайзинг", коментира бизнесменът.

Говор обаче изрази съмнение, че "Макдоналдс" ще се върне в Русия в предишния си формат. "Едва ли корпорацията ще продължи да управлява ресторантите в случай, че се завърнат в Русия. В повечето страни предприятията работят по франчайз система. Русия винаги ще бъде изключение", поясни Говор.

"Така че, ако "Макдоналдс" се завърне, аз ще имам основните права за франчайз, но не само в Сибир, но и в цяла Русия. Нормално. Съвременният пазар е такъв. Договорили всичко, което съм вложил, да ми бъде върнато". отбелязва руският предприемач.

"Вкусно - и точка" захранва корабите на "Газпромнефт" с отработено олио

През месец юли Ройтерс съобщи, че "Вкусно - и точка" е сключил споразумение с "Газпром нефт" да захранва корабите й с биогориво, произведено на основата на отработено олио, използвано в ресторантите на компанията. Целта е и двете дружества да намалят въглеродния си отпечатък.

Дъщерното дружество на "Газпром нефт" - "Газпром нефт марин бункер", специализирано в осигуряване на корабни горива, обяви, че е първата компания в Русия, заредила кораб с гориво, смесено с биопродукт. Това е станало в пристанището на Санкт Петербург. Генералният директор на компанията Антон Соболев твърди, че новото гориво отговаря на всички технически стандарти и може да се ползва при всякакви морски и речни съдове.

Наследникът на "Макдоналдс" вече доставя отработено олио за производство на биогориво, което се ползва за отопление в електробусите в Москва. По думите на Ирина Коршунова, която отговаря за устойчивото развитие във "Вкусно и точка", дружеството дава за преработка около 5500 тона отработено олио годишно.