Днес PPF Group обяви в съобщение до медиите, че изцяло притежаваните от нея дъщерни дружества са завършили придобиването на Central European Media Enterprises Ltd (CME). Така PPF поема пълен контрол над операциите в Чехия, Румъния, Словакия, Словения и България, където СМЕ притежава bTV.  

Акциите на CME на NASDAQ и на борсата в Прага вече са делиствани, а притежателите на common shares class A ще получат $4.58 за акция.

"Искаме да надградим върху тези успехи и позицията, заета от тези мрежи в съответните пазари като независими медии. Надяваме се да изградим и нови бизнес възможности между медийните активности и телекомуникационните услуги. Със задоволство отчитаме нашата силна и лоялна аудитория и възнамеряваме да засилим връзката със зрителите чрез съдържание и най-добро потребителско преживяване", каза главният акционер в PPF Петър Келнер (Petr Kellner). Той заяви, че е воден от чувство за отговорност спрямо досегашните постижения на CME с телевизиите.

Новият главен изпълнителен директор на CME Bulgaria е Любош Йетмар, като той ще отговаря за операциите, стратегията и плановете за развитие. Той има повече от 20 години опит в радио и телевизия., работил е за Warner Home Video и за HBO (Чехия и Словакия). От 2008 г. насам е в GES Group, Чехия, където е внедрил CNN News в Prima TV. Г-н Йетмар ще се отчита директно на г-н Бартоничек, миноритарен акционер в PPF.

Г-н Йетмар очаква с нетърпение да работи с главния изпълнителен директор на bTV Флориан Скала. Г-н Йетмар представлява СМЕ и не заменя г-н Скала, се уточнява в съобщението.

"bTV e добре управлявана компания с изключителен потребителски обхват и разпознаваемост на марката и очаквам с нетърпение да работя с мениджърския й екип. Мой приоритет е да продължа мисията на bTV чрез предоставяне на независими и обективни новини, както и висококачествено развлечение за нашите зрители," каза Любош Йетмар, главен изпълнителен директор CME Bulgaria", заяви Любош Йетмар.

Дидие Щосел, в сила незабавно, поема позицията Главен изпълнителен директор на CME за Чехия, Румъния, Словакия и Словения.

Кой кой е

CME оперира с телевизии в Чехия, Румъния, Словакия, Словения и България и е една от водещите медийни и развлекателни компании в Централна и Източна Европа. Каналите са 30 - свободни и платени, а аудиторията се измерва на около 45 милиона души.

PPF Group е инвеститор в разнообразни пазарни сегменти като финансови услуги, телекомуникации, биотехнологии, недвижими имоти и инженерингови проекти. Растежът на групата се основава на развитието на традиционни и нови индустрии, изграждането на съвременна инфраструктура и дигиталната икономика. PPF оперира на територии от Европа до Северна Америка и в Азия. Активите й са за близо 49 милиарда евро, служителите на групата в света са 135 000 души (към 31.12.2019 г.).