Европейската комисия е разрешила на чешкия бизнесмен Петр Келнер, чрез неговата PPF Group, да придобие Central European Media Enterprises (CME), собственик на bTV Media Group. Това е станало по регламента за сливанията на ЕС, съобщават от ЕК.

Комисията стигна до заключението, че сделката няма да предизвика опасения за конкуренцията в Европейското икономическо пространство.

Произнасянето от страна на европейския регулатор за защита на конкуренцията бе последната необходима стъпка, преди сделката да бъде окончателното завършена. Впрочем тя беше забавена вероятно заради пандемията от коронавирус.

Първоначално от СМЕ очакваха продажбата им да приключи евентуално през юни. След като това не се случи, се появиха спекулации, че Келнер може да не прати изобщо документите до ЕК и така да отложи сделката с цел да получи по-изгодна цена. В крайна сметка тези сценарии се оказаха неверни.

Освен българската медийна група СМЕ притежава телевизии в още 4 държави - в Чехия, където контролира водещата там тв NOVA, в Румъния, Словакия и Словения. През юли от СМЕ обясниха, че продажбата трябва да бъде завършена преди 27 октомври - точно година след обявяването на сделката за 2,1 милиард долара. У нас новината бе съобщена на 28 октомври 2019 г. - в деня на местните избори.

Междувременно републиканският сенатор Марко Рубио поиска преразглеждане на продажбата на СМЕ, която е част от американската компания AT&T. Причина за изявлението му бе, че PPF Group и Келнер "действат като пълномощници на Китай в Чехия".