СМЕ, която е собственик на bTV, ще бъде придобита от фонда PPF за близо 2,1 милиарда долара, съобщиха официално от компанията на сайта си късно вечерта на 27 октомври.

Фондът е собственост на чешкия бизнесмен Петр Келнер, който купува bTV и още 4 телевизии в Румъния, Словения, Чехия и Словакия - всичките собственост на американската компания "Сентръл Юропиън медия ентърпрайзис" (СМЕ).

"Придобиването на CME с нейните медийни активи в пет европейски страни ще допълни и ще укрепи нашите телекомуникационни операции в Централна и Източна Европа. Целта ни е да използваме естествените синергии между създаването на съдържание и неговото разпространение за понататъшно развитие на телекомуникациония и медиен бизнес на групата. CME е здрава и добре управлявана организация и нямаме намерение да правим значителни промени", коментира Петр Келнер, мажоритарен акционер в PPF по повод обявяването на сделката.

СМЕ е подписала окончателно споразумение за сделката с дъщерната компания на PPF Group - N.V. Според условията на споразумението акционерите в СМЕ ще получат по 4,58 долара на акция. Сумата е с 32% повече от цената за акция на 25 март 2019 г., когато компанията обявява, че започва процес за търсене на стратегически алтернативи за развитието си.

Новият собственик вероятно ще запази тв дейността на местните компании, които придобива. Поне така се разбира от общо изявление на главните изпълнителни директори на СМЕ Майкъл дел Нин и Кристоф Майнуш, които казват: "През последните 6 години, докато трансформирахме бизнеса и постигнахме продължителен и изумителен растеж в приходите, главният ни фокус беше върху създаването на добавена стойност за нашите акционери. Тази транзакция, която е кулминацията на усилията ни, е правилна и добра за тях, като същевременно е и задоволителен завършек на една от най-успешните промени в собствеността на водеща медийна компания в наши дни. Изключително доволни сме, че PPF Group, която оперира успешно в много индустрии, споделя нашето виждане за значението на местното съдържание и неговата способност да привлича голяма аудитория към телевизията."

Споразумението е одобрено от Борда на директорите на СМЕ. Най-големият акционер в дружеството - американската компания AT&T Inc., също е дала съгласието си в полза на сделката.

Придобиването се очаква да бъде завършено в средата на 2020 г. след поредица от регулаторни одобрения.

За сделката СМЕ е била съветвана от Allen & Company LLC и Bank of America Merrill Lynch като финансови консултанти, докато правен съветник й е била компанията Covington & Burling LLP.

Темата за продажбата на CME е актуална още от 2016 година. Тогава американският телекомуникационен гигант AT&T предложи 85 милиарда долара, за да придобие мултинационалния медиен конгломерат Time Warner. Част от групата на последния към този момент беше и европейската компания, която държи и групата на bTV у нас.

Едно от условията на сделката за обединението на двата лидера зад Океана беше те да се освободят от част от активите си.