Лондонското летище "Хийтроу" съобщи, че е изгубило лидерската си позиция като най-натовареното летище в Европа, престъпвайки я на парижкото "Шарл де Гол", след като пандемията от Ковид-19 доведе до спиране от движение на самолети, а Великобритания не успя да одобри процедура за тестване на пътниците, предаде Асошиейтед прес.

"Хийтроу" вече не е най-натовареното летище в Европа, конкуренти като парижкото "Шарл де Гол" ни изпревариха по брой обслужени пътници благодарение на въведен режим за тестване, посочват летищните власти.

Около 19 милиона пътници са използвали "Хийтроу" през първите девет месеца на годината, срещу 19,3 милиона, които са използвали летището във френската столица, съобщи Би Би Си.

"Хийтроу" заяви, че амстердамското летище "Шипхол" и Франкфурт са "по петите" му.

Британското летище посочи днес, че очаква пътническият поток да се свие още повече от прогнозираното по-рано тази година и да се възстанови по-бавно догодина.

"Хийтроу" сега очаква да обслужи 22,6 милиона пътници през 2020 г. и 37,1 милиона през 2021 година. През юни прогнозите бяха съответно за 29,2 милиона и 62,8 милиона. Прогнозата за текущата година е спад от 72 процента спрямо броя на пътниците през 2019-а.

Гражданската авиация се срина тази година, след като правителствата въведоха ограничения върху пътуванията, а пътниците отменяха полетите си на фона на усилията за ограничаване на разпространението на Ковид-19. Някои страни се опитаха да съживят авиопазара, въвеждайки режим за тестване на пътниците, който отменя или намалява необходимостта след това пътуващите да спазват карантина.

Въпреки натиска на сектора обаче Великобритания все още изисква пристигащите от повечето страни да се самоизолират за 14 дни след влизането в страната, което спира повечето хора, пътуващи по работа или за развлечение.

"Вече във Франция и Германия, дори Канада и Ирландия преминаха към тестване и това е начинът да гарантираме, че можем да защитим работните места в Обединеното кралство, както и хората от коронавирус", каза Джон Холанд-Кей, изпълнителен директор на "Хийтроу" пред Би Би Си.

"Правителството наистина трябва да направи това преди началото на декември, ако искаме да спасим работните места на хората", добави той.

"Хийтроу" обяви днес загуба при отчитане на данъци от 1,52 млрд. бр. лири (1,97 млрд. долара) за първите девет месеца на текущата година спрямо загубата от 76 млн. бр. лири през същия период на миналата година. Приходите са спаднали с 59 процента до 2,3 млрд. бр. лири, а броят на обслужените пътници през деветте месеца - с 69 процента до 19 милиона души.