Защитници на околната среда днес спечелиха съдебно дело за блокиране на плановете за изграждане на трета писта на летище "Хийтроу", информира Асошиейтед прес.

Решението може да попречи на разширяването на авиовъзела с проекта на стойност 14 млрд. бр. лири на фона на опасенията от климатичните промени, замърсяването и шума. Според съдиите при решението за разширяването правителството не е взело предвид задълженията си по Парижкото споразумение за климата.

Летищните власти на "Хийтроу" обявиха, че ще обжалват пред Върховния съд и изразиха увереност в успеха си.

Летището твърди, че третата писта му е необходима, за да отговори на нарасналото търсене в авиотранспорта. Парламентът одобри плана през 2018 година. Групи за защита на околната среда обаче се противопоставиха с твърдението, че проектът противоречи на ангажиментите на Великобритания за борба с климатичните промени. Местни жители се оплакват от шума, замърсяването и задръстванията.

От години се водят спорове къде да се построи нова писта в Югоизточна Англия и бе създадена независима комисия, която да оцени различните варианти. Комисията подкрепи "Хийтроу" през 2015 година, отхвърляйки плановете на летище "Гетуик", което е разположено на около 50 км от централен Лондон, както и предложението за построяване на ново летище в естуара на река Темза.

Според министерството на транспорта проектът ще позволи годишно да се правят 260 000 полета допълнително и ще стимулира със 74 млрд. бр. лири (99 млрд. д.) британската икономика за период от 60 години.