Пенсионният фонд на турската армия ОЯК (OYAK) постигна предварително споразумение за придобиване на британското стоманодобивно предприятие Бритиш стийл (British Steel), който беше принуден да обяви фалит през май, предаде Франс прес.

Холдингът АТАЕР (Ataer Holding), филиал на ОЯК, получи изключителните права да преговаря с Бритиш стийл в продължение на два месеца и се надява да приключи придобиването до края на годината.

Бритиш стийл, който е вторият в сектора във Великобритания след Тата стийл (Tata Steel), беше принуден да обяви фалит през май поради недостиг на ликвидности след провала на преговорите с правителството за нова инжекция свежи пари.

В очакване на евентуално придобиване, дейността на Бритиш стийл продължи и всичките му около 4500 служители продължиха да получават заплати, след като държавата стана гарант.

Бритиш стийл обясни финансовите си затруднения с Брекзита,, тъй като неяснотата около излизането на Великобритания от ЕС оказва натиск върху търсенето на стомана от европейските му клиенти.

ОЯК е създаден през 1961 година, една година след военен преврат. Активите на групата са възлизали на 19,3 милиарда долара през 2018 година.