Призоваваме "Газпром" да изпълнява договорите за доставки на газ към големите потребители, какъвто е ЕС, заяви днес говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

По неговите думи ЕК очаква руското дружество да бъде добър търговски партньор и не само да спазва договорите за доставка, а и да увеличи доставяните обеми при нарастване на търсенето. Липсва търговска или икономическа логика да не се увеличава обемът на доставките за Европа при повишено търсене, посочи говорителят.

По неговите думи нормалната търговска логика е дружеството да увеличи доставките при търсене, за да получи по-голяма печалба. ЕК настоява също "Газпром" да поддържа запаси от газ в европейските хранилища в граници, които осигуряват трайно снабдяване на потребителите.

Говорителят уточни, че засега от предвидените запаси на руското дружество в ЕС са запълнени едва около 16 на сто. По неговите думи европейското законодателство не дава право за намеса за увеличаване на доставките или за намаляване на цените на газа, но ЕК може да следи за спазването на правилата на пазара.

Той отбеляза, че от октомври миналата година комисията проверява съмнения за непазарно поведение, причинило ръста на цените на енергоносителите. Говорителят уточни, че нарушение може да се установи, само ако има доказателство за сключване на картелни споразумения или за злоупотреба с господстващо пазарно положение.