Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер е номиниран за член на надзорния съвет на руския концерн "Газпром", предадоха световните агенции.

Социалдемократът Шрьодер, който бе начело на Германия между 1998 г. и 2005 година, е приятел на руския президент Владимир Путин и връзките му с Русия често са източник на противоречия, включително в собствената му партия, която е начело на управляващата в момента коалиция, припомня ДПА.

Назначението му в надзорния съвет на газовия гигант се очаква да бъде потвърдено на годишното общо събрание на компанията на 30 юни.

Шрьодер ще замени Тимур Кулибаев - зет на бившия казахстански президент Нурсултан Назарбаев. Кулибаев бе отстранен от позицията си на фона на преминалите в насилие безредици, които избухнаха в Казахстан през януари.

Шрьодер вече заема редица висши длъжности в руски компании. 77-годишният бивш политик е председател на надзорния съвет на държавния петролен концерн "Роснефт", председател е и на комитета на акционерите на проектната компания "Норд стрийм" (Nord Stream AG) и президент на борда на директорите на "Норд стрийм-2" (Nord Stream 2 AG.). Двата газопровода "Северен поток" свързват Русия и Германия по дъното на Балтийско море и са обект на редица критики.

ХСС призова да бъде отнето държавното възнаграждение на Шрьодер

Германската консервативна партия Християнсоциален съюз (ХСС) призова да бъде отнето държавното възнаграждение на бившия канцлер Герхард Шрьодер, след като днес се разбра, че той ще бъде назначен в надзорния съвет на руската газова компания "Газпром", предаде ДПА.

"Поведението на Герхард Шрьодер е вредно за Германия. Трябва да проведем разговори с всички партиите за отнемане на официалното му възнаграждение", каза днес Щефан Мюлер, председател на парламентарната група на ХСС в Бундестага.

"Тези, които си позволяват да получават заплата от автократи, не се нуждаят от пари на германските данъкоплатци", добави той и поясни, че подкрепя разработването на правила на непартийна основа за управляване на бизнес дейностите на бивши канцлери.

След напускане на поста бившите германски канцлери получават възнаграждение от държавата, с което плащат заплатите на техни служители и други разходи.

Мари-Агнес Щрак-Цимерман от либералната Партия на свободните демократи каза в свое съобщение в "Туитър", че трябва да се помисли дали възнаграждението на Шрьодер да не бъде отнето и добави, че той вреди на страната, на която се предполага, че служи и си позволява "да получава много повече от добро заплащане за това от един автократ". Тя заключава, че получаването на възнаграждение от германската държава е несъвместимо с това.