Най-големият оператор на енергийни мрежи в Европа - Е.ОН (E.ON) е отхвърлил исканията да спре газопровода "Северен поток-1" като част от санкциите срещу Русия за нахлуването в Украйна. Това съобщи компанията пред в. "Райнише пост", цитирана от Ройтерс и БТА.

След като миналата седмица германското правителство спря "Северен поток-2", премиерът на Полша Матеуш Моравецки призова в събота и за затварянето на "Северен поток-1", който трансферира руски газ за Германия от 2011 г.

"Северен поток" е съвместно предприятие на руския "Газпром", германския производител на петрол и газ "Винтерсхал деа" (Wintershall DEA,), "Пе Е Ге инфраструктур" (PEG Infrastruktur), дъщерна компания на "Е.ОН", нидерландската "Гасуние" (Gasunie) и френската "Анжи" (Engie).

"Е.ОН", която притежава дял от 15,5 на сто в "Северен поток-1" обяви, че проектът е напълно различен от текущите дискусии за "Северен поток-2".

"Северен поток-1" е тръбопровод, който има разрешително и е напълно работещ, каза говорител на компанията пред изданието, допълвайки, че пропусквателната му способност е била използвана на 100 процента през последните две години.

Междувременно цените на природния газ в Европа отново се повишиха при откриването тази сутрин на търговията на международната борса ICE. В 9:00 часа българско време синьото гориво поскъпна с над 35 процента и надхвърли 1400 долара за 1000 куб. метра или 127 евро за мегаватчас. Впоследствие априлските фючърси на хъба TTF в Нидерландия се понижиха до 108 евро, но след това отново започнаха да се повишават и достигнаха 111,50 евро за мегаватчас.

На 24 февруари стойностите скочиха до 132,71 евро за мегаватчас - около 1500 долара за 1000 куб. метра. При затварянето на борсата в петък природният газ поевтиня до 93,15 евро за мегаватчас.