Вицеканцлерът и министър на икономиката и опазването на климата на Германия Роберт Хабек допусна, че газопроводът "Северен поток-2" може да бъде напълно спрян. Германия ще може с времето да се справи при необходимост и без руския газ, от който сега все още е силно зависима за енергетиката си, заяви Хабек, цитиран от Франс прес.

"Да, може", отговори Хабек пред общественото радио в отговор на въпрос за подобна възможност, ден след като Берлин обяви спирането на процедурата по сертификация на газопровода "Северен поток-2" в отговор на признаването от Москва на независимостта на двете проруски сепаратистки области в Източна Украйна.

Проектът беше твърдо подкрепян от бившата канцлерка Ангела Меркел. Хабек обаче смята, че проектът "Северен поток-2" е геополитическа грешка на Германия.

"Северен поток-2" беше геополитическа грешка. Всички европейски страни, с изключение на Германия и Австрия, винаги са били против него "- каза Хабек пред вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung в края на миналата година.

Хабек припомни, че газопроводът трябва да отговаря на правилото за така нареченото отделяне или разделяне на компании. Смисълът му е, че компаниите, които се занимават с добив на ресурси, нямат право да ги транспортират - тези два процеса изискват различни фирми, а това условие не е изпълнено.

"Ако се наложи Берлин един ден да се откаже напълно от руския газ, това ще се изрази първоначално в голям недостиг на енергийния пазар, като първият ефект ще бъде повишаване на цената на газа, посочи министърът. Но в крайна сметка газът, купуван от "Газпром", ще може да бъде компенсиран от други доставчици и източници на енергия", допълни Роберт Хабек.

Газопроводът "Северен поток-2", чието строителство е завършено, но той още не е пуснат в експлоатация, ще увеличи зависимостта на Германия от руските газови доставки до 70 процента от общия й внос на газ, припомня АФП.