Растежът на бизнеса с услуги на Apple ще достигне 20% следващата година, насърчен от новата стрийминг платформа Apple TV+, твърди анализаторът на Morgan Stanley Кейти Хубърти, цитирана от CNBC.

Apple TV+ е стрийминг услуга, която ще бъде пусната през ноември и ще струва 4,99 долара месечно за достъп до оригинални телевизионни предавания и филми. Apple ще предложи безплатно ползване за период от една година за всеки, който купи нов неин продукт, като iPhone или iPad.

Прогнозираният успех на Apple TV+, както и увереността на Morgan Stanley, че продажбите на iPhone ще се върнат към растежа, щом цикълът за подмяна на смартфоните достигне пик, са причините, поради които Morgan Stanley повиши прогнозата си за цената на акциите на Apple от 247 долара на 289 долара. В момента това е най-високата прогноза сред тази на 33-ма анализатори, покриващи Apple, според данни на FactSet.

Хубърти е оптимист за растежа на Apple TV+, дори и само малък дял от хората, кито получат безплатна година в крайна сметка да започнат да плащат за абонамент след това.

"С привлекателната си цена от 4,99 долара на месец и широкото начално разпространение сред базата от потребители на Apple чрез офертата за безплатна година оценяваме, че Apple TV+ може да се превърне в бизнес с приходи от 9 млрд. долара и 136 млн., плащащи абонати до фискалната 2025 г., при условие, че само един на всеки 10 потребители на Apple плаща за услугата дотогава", пише Хубърти.

Apple TV+ навлиза на един конкурентен пазар. Disney се подготвя да пусне новата си стрийминг услуга само няколко дни след Apple, а NBCUniversal планира собствена стрийминг платформа, наречена Peacock. От своя страна, WarnerMedia на AT&T ще пусне услугата си под бранда на HBO. Netflix пък е сегашният лидер на пазара с над 158 млн. абонати по света.