Ръководството на германския гигант в търговията на едро "Метро" отхвърли едностранната оферта за придобиване на компанията от група, притежавана от чешкия милиардер Даниел Кретински, като посочи, че тя е твърде ниска, предаде АФП.

Обявената в петък оферта, която тепърва ще бъде стартирана официално от базираната в Мюнхен група на Кретински - "Енергийна и промишлена глобална търговска група" (EP Global Commerce group), оценява "Метро" на 5,8 млрд. евро.

Но тази оценка - 16 евро за обикновена акция и 13,80 евро за преференциална, "значително подценява стойността на компанията", посочва "Метро" в изявление.

Базираната в Дюселдорф компания посочва, че излезе с цялостно становище, когато бъде представен документ с цялостната оферта.

"Метро" дава работа на около 150 000 души по цял свят, като годишният ѝ оборот е 37 млрд. евро.

Кретински се утвърди през последните години като финансов магнат в Европа, извършвайки серия придобивания, особено в енергийния сектор.

За неговия "Енергиен и промишлен холдинг" работят около 25 000 души, като той управлява над 50 електроцентрали и мини в Чехия, Великобритания, Германия, Унгария, Италия, Полша и Славакия.

Списание "Форбс" оцени тази пролет състоянието на 43-годишният Кретински на 2,9 млрд. долара. Той притежава няколко френски медии, включително дял във в. "Монд", както и футболния клуб "Спарта" (Прага).

Според германски медии Кретински вече държи около 30-процентов дял от "Метро".

АФП посочва, че офертата за придобиване на чешкия милиардер идва в трудни времена за "Метро", която обяви нетни загуби от 459 млн. евро за второто тримесечие на 2019 г., най-вече заради проблемите на веригата ѝ за супермаркети "Реал", които компанията се опитва да продаде на групата за недвижими имоти "Редос".

Кретински се опитва да успокои служителите на "Метро", че не възнамерява да затваря обекти в Германия или да съкращава голямо количество работни места. Но посочи, че "Метро" е в трудна икономическа ситуация и трябва да премине през трансформация.