Най-голямата компания за преработка на месо в света JBS (Жота Бе Еси) е платила сума, равнозначна на 11 милиона долара като откуп, за да сложи край на голяма кибератака, съобщи BBC.

Миналата седмица компютърните мрежи в JBS бяха хакнати, като временно спряха някои операции в предприятия на компанията в Австралия, Канада и САЩ.

Съобщава се, че плащането е извършено с помощта на биткойн, след като мрежите са заработили отново.

JBS заяви, че е било необходимо да се плати, за да се защитят клиентите.

При атака с рансъмуер хакерите влизат в компютърна мрежа и заплашват да причинят смущения или да изтрият файлове, докато не бъде платен откуп в криптовалута. Най-общо - ограничава се достъпът до компютърната система и се изисква заплащането на откуп, за да се премахне ограничението.

"Това беше много трудно решение за нашата компания и за мен лично", заяви главният изпълнителен директор на JBS Андре Ногейра.

Компанията добави, че е платила парите поради изтънчеността на атаката, въпреки че "огромното мнозинство" от нейните заводи продължиха работа.

Компанията беше принудена да спре клането на добитък във всички свои американски заводи за един ден. Това прекъсване заплаши доставките на храни и рискува по-високи цени за потребителите.

Миналия месец доставката на гориво в югоизточната част на САЩ беше осакатена за няколко дни след атака с рансъмуер беше насочена към системите на тръбопровода. компанията Colonial Pipeline призна, че е била принудена да плати 4.4 млн. долара откуп, а Министерството на правосъдието се похвали, че е успяло да възстанови част от сумата - 2.3 млн. долара.

Белият дом заяви, че зад нападението стои престъпна организация, "вероятно базирана в Русия".