Американските власти обявиха днес, че са успели да си върнат по-голямата част от откупа, платен на хакери от компанията Colonial Pipeline, за да може да бъде подновена работата на нейната мрежа от петролопроводи, блокирана при хакерска атака, предадоха световните агенции и БТА.

Шефът на компанията Джоузеф Блънт призна, че е разрешил да бъде платен откуп от 4,4 милиона долара на кибепрестъпниците след атаката, станала през май.

"Министерството на правосъдието локализира и си прибра по-голямата част от откупа", заяви заместник-министърът на правосъдието (и заместник-главен прокурор) на САЩ Лиза Монако.

Сумата, която са успели да си върнат американските власти е в биткойни и съответства на около 2,3 милиона долара.

Базираната в щата Джорджия компания Colonial Pipeline доставя почти половината от горивото, потребявано на Източното крайбрежие на САЩ. Тя временно преустанови операциите си на 7 май, след като киберпирати, известни като групата ДаркСайд хакнаха компютърната й система, заключиха я и поискаха откуп, за да я отключат. Това доведе до спиране на работата на тръбопроводната система на компанията, което продължи няколко дни и доведе до увеличаване на цените на природния газ, до паника и до недостиг на горива на места.

Американските власти смятат, че престъпната група, хакнала компанията, действа от Русия.

В миналото американското правителство препоръчваше компаниите да не плащат на престъпници за атаки с искане за откуп, защото ще събудят интереса за нови атаки в бъдеще.

В изявление, цитирано от БиБиСи Джоузеф Блаунт, главен изпълнителен директор на Colonial Pipeline Company, изрази благодарността на неговата фирма за "бързата работа и професионализма" на ФБР, които помогнаха да се възстанови откупа. "Търсенето на отговорност от киберпрестъпници и нарушаване на екосистемата, която им позволява да работят, е най-добрият начин за възпиране и защита срещу бъдещи атаки", добави той.