Хакерската група "ДаркСайд" (Darkside), която стои зад неотдавнашната кибератака срещу американския оператор на тръбопроводи "Колониъл пайплайн" (Colonial Pipeline), е събрала откупи за общо 90 млн. долара в биткойни, преди да прекрати дейността си миналата седмица. Това сочи ново изследване, цитирано от телевизия Си Ен Би Си и БТА.

За девет месеца най-малко 47 компании са станали жертва на хакерите, като средната стойност на откупите, които те са плащали, за да си върнат достъпа над системите си, е била около 1,9 млн. долара, според изследователската компания Елиптик (Elliptic). Откупите са плащани в биткойн.

В петък Елиптик съобщи, че е идентифицирала биткойн портфейлът, използван от "ДаркСайд" да събира плащанията на откупи от жертвите. Същия ден експерти по сигурността от Интел 471 (Intel 471) обявиха, че "ДаркСайд" е спряла дейността си, след като е загубила достъп до сървърите си.

"Колониъл пайплайн" пренася 45 процента от бензина, дизела и керосина в САЩ от рафинериите в Мексиканския залив към американското крайбрежие. Атаката срещу него наложи спирането на дейността на цялата система.

Проникването в системата на компанията беше извършено от т. нар. рансъмуеър - код, който се възползва от пропуските в сигурността, за да криптира компютърните системи и да изисква откуп за деблокирането им.

ФБР потвърди, че престъпната група "ДаркСайд" е извършила кибератаката.

Десетина щата - от Флорида до Вирджиния - обявиха извънредно положение, което засили тревожното чувство у потребителите, които побързаха да се втурнат към бензиностанциите с туби в ръце.