Германският авиопревозвач "Луфтханза" (Lufthansa) отлага решението за многомилиардния спасителен план, предложен от германското правителство, очаквайки условията, които ще бъдат определени от Европейската комисия. Това съобщи днес изпадналата в затруднения авиокомпания, цитирана от ДПА и БТА.

Регулаторните мерки могат да доведат до отслабване на дейността на летищата във Франкфурт и Мюнхен като транспортни центрове, посочи авиопревозвачът в съобщение до акционерите.

"Луфхтханза" призова да бъдат анализирани алтернативни сценарии, отбелязвайки в същото време, че спасителният план на правителството е бил единствената осъществима възможност за запазване на платежоспособността на националния превозвач.

Германската авиокомпания обяви, че засега не планира извънредно общо събрание. Също като редица свои конкуренти "Луфтханза" потъна във финансова криза, когато по-голямата част от самолетите й спряха да летят заради пандемията от COVID-19.

"Луфтханза" и германското правителство одобриха в понеделник споразумение за спасителен план от 9 милиарда евро (9,8 милиарда долара).

Според него държавата ще стане акционер в компанията с дял от 20 процента. Мерките, които трябва да бъдат одобрени от ЕК и от извънредно общо събрание на акционерите, включват кредит от 3 милиарда евро, гарантиран от Берлин, закупуване на акции за 300 милиона евро в рамките на увеличение на капитала, както и инжектиране на капитал от 4,7 милиарда евро без право на глас, припомня АФП.