Германското правителство и водещата германска авиокомпания "Луфтханза" постигнаха споразумение за помощ на стойност 9 милиарда евро, съобщиха правителствени източници, цитирани от агенция "Хина" и БНТ.

Споразумението следва план, чрез който компанията ще получи средствата за преодоляване на икономическите последици от кризата, докато правителството ще получи дял от компанията в размер на 20%.

Предложението беше изготвено от правителствена комисия въз основа на закон за създаване на фонд за стабилизиране на икономиката.

Ключов момент на споразумението е, че въз основа на 20-процентовия дял правителството няма да има право да гласува на събранието на акционерите, което би му позволило да блокира ключови управленски решения.

"Луфтханза" е изправена пред най-голямата финансова криза в своята история в резултат на коронавирусната пандемия, по време на която беше принудена да заземи около 90% от своите самолети. В определен етап компанията имаше загуби от около 800 млн. евро месечно.

Сделката трябва да бъде одобрена от още няколко участници в процеса, включително и от Европейската комисия.

Вестник "Ханделсблат" съобщи, че германският канцлер Ангела Меркел е заявила пред високопоставени членове на партията си, че правителството няма да допусне Европейската комисия да лиши "Луфтханза" от важни слотове за излитане и кацане на летищата във Франкфурт и Мюнхен. По думите й щяло да има "тежка битка".

"Луфтханза" обсъжда с регулатора от кои слотове, и съответно на кои летища, ще трябва да се откаже, за да бъде гарантирано, че конкуренцията не е възпрепятствана от спасителния пакет, заяви пред Ройтерс информиран източник.