"Райънеър" (Ryanair) ще оспорва германския спасителен пакет от 9 милиарда евро за "Луфтханза" (Lufthansa). Това заяви днес главният изпълнителен директор на ирландската нискотарифна компания Майкъл О'Лиъри, цитиран от Ройтерс и БТА.

Според О'Лиъри помощта, подкрепяна от правителството, ще даде възможност на "Луфтханза" за продажби под себестойността и ще попречи на "Райънеър", подразделението му "Лаудамоушън" (Laudamotion) и нискотарифния превозвач "изиДжет" (easyJet) да се конкурират.

"Райънеър" ще обжалва този най-нов пример за незаконна държавна помощ за "Луфтханза", която масово ще изкриви конкуренциятa", допълва в изявлението си шефът на "Райънеър".

"Луфтханза" и германското правителство постигнаха споразумение за спасителен план от 9 милиарда евро вчера, според който държавата ще стане най-големият акционер в компанията с дял от 20 процента.

Мерките, които трябва да бъдат одобрени от Европейската комисия и от извънредно общо събрание на акционерите, включват кредит от 3 милиарда евро, гарантиран от Берлин, закупуване на акции за 300 милиона евро в рамките на увеличение на капитала, както и инжектиране на капитал от 4,7 милиарда евро без право на глас, уточни "Луфтханза" в комюнике.