Главният изпълнителен директор на Фейсбук (Facebook) Марк Зукърбърг ще се опита да успокои днес конгресмените, че неговата компания не се стреми да заобиколи финансовите регламенти с проекта си за криптовалута "Либра", предаде Асошиейтед прес.

В изявление, разпространено днес, и подготвено за изслушването пред комисията по финансови услуги на Камарата на представителите по-късно през деня Зукърбърг заявява, че Фейсбук няма да бъде част от пускането на разплащателната система "Либра" никъде по света, ако всички американски регулаторни органи не я одобрят.

Зукърбърг се опитва да защити проекта и да разсее притесненията, че криптовалутата либра може да заобиколи регулаторните органи. Анализатори казват, че либра може да избегне регулацията и да бъде пусната в държави, които не създават пречки пред новото дигитално разплащателно средство, но изглежда намерението на Фейсбук не е такова.

Зукърбърг прокарва оптимистична визия за либра и за това какво може да означава за хората по света, които нямат достъп до банкови сметки.

Финансовата система е в застой и няма дигитална финансова архитектура в подкрепа на иновациите, от които се нуждаем, се посочва в подготвеното изявление на Зукърбърг.

Мисля, че този проблем може да бъде решен и либра да помогне за това, допълва шефът на Фейсбук.

По-рано този месец в Женева официално бе учредена асоциация Либра (Libra Assosiation), която ще управлява виртуалната валута на Фейсбук.

Учредителите са 21, като повечето от тях са инвестиционни компании, които често следят нововъзникващите технологии и имат сходни интереси с Фейсбук, както и организации с нестопанска цел.

Същевременно обаче има и отказали се от проекта, сред които са Пейпал (Paypal), Виза (Visa) и Мастъркард (Mastercard).