Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на регистрираната в Люксембург United Media да придобие едноличен контрол върху "Нова Броудкастинг Груп" и дъщерните му дружества, както и съвместен контрол върху "Файненшъл Маркетплейс", "Грабо Медия" и издателската компания "Атика Ева".

Сделката не води до хоризонтално припокриване между дейностите на участниците в планираната сделка, съобщават от Комисията след проверката на параметрите. Заключението на регулатора е, че телекомите не са сред водещите рекламодатели в телевизия, интернет и радио и сделката не би могла да се приеме като решаващ фактор за цялостния рекламен бизнес на медиите.

Засегнатите предприятия оперират на различни нива от веригата за предоставяне на аудиовизуални услуги и на някои телекомуникационни пазари и на тази база КЗК определи следните вертикално свързани пазари на територията на България, върху които сделката ще окаже въздействие, а именно:

  • пазарите на разпространение на радио и телевизионни програми на едро и на дребно;
  • пазарите на телевизионна, интернет и радио реклама (свързани с дейностите на "Нова" при продажба на рекламно пространство);
  • пазарите на разпространение на радио и телевизионни програми на дребно, предоставяне на мобилни телекомуникационни услуги на дребно и на достъп до интернет (свързани с дейностите на БТК).

Според заключенията на антимонополния регулатор обединената група няма да има "нито способност, нито стимул за ограничаване на достъпа до засегнатите от сделката вертикално свързани пазари".

Налице са алтернативни телевизионни и платформени оператори, които са в състояние да оказват ефективен конкурентен натиск. Предприемането на подобно поведение би имало възможни неблагоприятни последици, като загуба на ключово телевизионно съдържание и на значителни приходи, посочват от комисията.

Нова тв се продава пак само 2 години, след като смени собственика си. Сега купувач е американската "Юнайтед груп", която придоби БТК, вече позната като телекомуникационната компания "Виваком".

Братята Кирил и Георги Домусчиеви я купиха за 185 млн. евро от шведската компания MTG ("Модърн таймс груп") в края на февруари 2019 г. Неофициално източници от банковите среди посочват, че сега цената е с около 100 млн. евро повече, като в сметката вече влиза и цялата онлайн група "Нетинфо".

"Юнайтед груп" е създадена през 2000 г. от сърбина Драган Шолак. През годините той партнира с различни финансови инвеститори, но винаги е сред акционерите. Днес компанията на практика е американска, а акционери в нея са лондонският фонд "БиСи партнърс" и американският KKR.