Американски и мултинационални компании от редица сектори - автомобилния, текстилния и търговията - атакуваха в съда администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп заради допълнителните мита, наложени върху стоки, внасяни от Китай, предаде "Франс прес".

Сред компаниите, депозирали жалбата пред Международния търговски съд в Ню Йорк, са Home Depot, производителят на китари Gibson, марката за луксозно облекло Ralph Lauren, производителят на компютри Lenovo, компанията за плодове и зеленчуци Dole и фирмата за оборудване за голф Callaway. Миналата сряда жалби подадоха големите автомобилни компании в света като Tesla, Ford, Mercedes и Volvo.

Броят на компаниите, които се надигнаха срещу допълнителните мита, наложени на стоките, които се внасят от Китай, нарасна значително през последните дни с наближаването на президентските избори в САЩ на 3 ноември. Всички компании твърдят, че тези мита, наложени в търговския конфликт между Вашингтон и Пекин, са незаконни. Поради това те настояват за отмяната им и искат всички суми, събрани от американските митници след влизането в сила на новите мита, да бъдат върнати.

Световната търговска организация определи на 15 септември като незаконен първия транш от мита, наложени от САЩ върху вноса на китайски стоки за 250 милиарда долара. Наказателните мита, въведени от САЩ, на стоки от Китай, всъщност се плащат от вносителите, което според целта на американското правителство трябва да намали китайския внос и огромния търговски дефицит на САЩ с Китай.

Тези санкциониращи налози поставиха началото на търговска война между двата икономически гиганта и белязаха президентския мандат на Тръмп. Той обвини Китай в нечестни търговски практики, кражба на интелектуална собственост и желание за използване на технологията за разширяване на господството на азиатската страна в определени региони на света, както и за засилване на репресиите в Китай, най-вече срещу мюсюлманите уйгури.

Вашингтон и Пекин впоследствие сключиха търговско споразумение, което не доведе до напредък. Допълнителните мита от 25 процента продължават да се прилагат върху китайски стоки за 250 милиарда долара.