Германия направи днес стъпка напред в изпълнението на амбициозния си план за спиране на въглищните централи. Държавен регулаторен орган обяви, че ще бъдат изплатени 317 милиона евро (379,6 милиона долара) за преждевременното затваряне та ТЕЦ-овете, предаде ДПА.

Тази обща сума ще бъде разпределена между 11 топлоцентрали, чиито оператори няма да имат право да продават електроенергия, произведена в тези централи, от 1 януари 2021 година.

До 2038 година Германия постепенно ще закрие въглищната си промишленост като част от усилията на правителството да се противопостави на климатичните промени.

Страната зависи изключително много от въглищата, които в момента покриват около една трета от енергийните й нужди.

Това е първият кръг от изплащането на такива компенсации.

Ер Ве Е (RWE), най-голямата енергийна компания в Германия, е сред поискалите обезщетения за спирането на две електроцентрали на антрацитни въглища в провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Шведската енергийна компания Ватенфал (Vattenfall), друг голям играч на германския пазар, също ще получи средства за централата си Морбург в Хамбург.

Датите на затваряне и сумите на компенсациите вече са договорени за операторите на централи на лигнитни въглища Ер Ве Е и Леаг (Leag).

За антрацитните въглища, при които има няколко различни оператора на електроцентрали, компаниите трябва да минат през търг. Компенсации се дават на тези, които искат най-ниска сума на тон произведен въглероден диоксид.