Полските синдикати на работещите във въглищните мини се споразумяха днес с правителството за постепенното затваряне на въглищни мини, като последните ще затворят през 2049 година. Това съобщиха представители на синдикатите и правителството, потвърждавайки информация на Ройтерс.

Синдикатите, правителството и представители на най-големия производител на въглища в страната - Полска минна група (PGG), продължиха днес разговорите за преструктурирането на сектора, докато 200 миньори протестираха под земята срещу затварянето на мини.

Заместник-министърът на държавните активи Мачей Малецки каза на пресконференция, предавана по телевизията, че протестът на миньорите ще приключи след постигнатото споразумение.

Протестът под земята

Стотици миньори останаха днес под земята в Полша, за да протестират срещу проекта за реформа на сектора, представен от правителството и предвиждащ цялостното затваряне на мините до 2050 година, предаде Франс прес.

На призива за ротационната стачка, която започна в понеделник, се отзоваха десетина мини във въглищния басейн на Силезия, Югозападна Полша.

Преди да буде постигнато споразумението профсъюзните организации настояваха най-вече за отлагане на датата за затваряне на мините за 2060 година, опасявайки се от унищожителните икономически последици за региона.

В момента 80 процента от електричеството в Полша се осигурява от въглищните централи. Страната е една от най-зависимите от изкопаемите горива в Европа.

Около 80 000 миньори работят в сектора в Полша спрямо почти 400 000 в началото на 90-те години.

Варшава изрази неотдавна безпокойството си от предложението на Брюксел за намаляване с 55 процента на емисиите от парникови газове в ЕС през 2030 година спрямо равнището от 1990 година. В момента заложената цел е за съкращаването им с 40 процента.