Почти сензационна прогноза предложи във вторник Международната енергийна агенция (IEA). В последния си доклад анализаторите на IEA определят 2025 година за край на 50-годишната ера на въглищата, а през настоящата 2020 година ще бъде рекордна по инсталиране на мощности от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Очакванията на IEA са почти 90% от новото производство на електроенергия през 2020 г. да бъде от ВЕИ, като само 10% ще се захранват с газ и въглища. Освен това, настоящата година ще бъде и начало на тенденцията до 2025 година "зеленото електричество" да се превърне в най-големият източник на енергия, измествайки въглищата, които доминират през последните 50 години.

Нарастващата необходимост от справяне с климатичната криза чрез намаляване на въглеродните емисии направи енергията от възобновяеми източници все по-привлекателна за инвеститорите. IEA съобщава, че дяловете на производителите на оборудване за ВЕИ и разработчиците на такива проекти са допринесли за повишаване на основни индекси на фондовия пазар, цената на акциите във фотоволтаичните компании се е увеличила повече от два пъти спрямо декември 2019 г.

3е-news.net

САЩ са едни от най-големите световни пазари за ВЕИ и IEA очаква, че инсталирането на ВЕИ мощности може да се ускори още по-бързо, ако се приложат политиките на новоизбрания президент Джо Байдън. "Възобновяемата енергия се противопоставя на трудностите, причинени от пандемията, показвайки силен растеж, докато други горива се борят за оцеляването си", каза Фатих Бирол, изпълнителен директор на IEA и допълни: "Устойчивостта и положителните перспективи на сектора са ясно отразени от продължаващия силен апетит от страна на инвеститорите." По думите на Бирол, през 2020 г. изкопаемите горива преживяха катаклизми, тъй като мерките, свързани с COVID-19, предизвикаха спад в търсенето от страна на транспорта и други сектори.

"През 2025 г. възобновяемите енергийни източници ще се превърнат в най-големия източник на производство на електроенергия в света, завършвайки петте десетилетия на въглища като водещ доставчик на електроенергия. По това време се очаква възобновяемите източници да доставят една трета от електричеството в света", обобщи изпълнителният директор на IEA Фатих Бирол.