Германският производител на автомобили Фолксваген (Volkswagen) планира да разработи и да произвежда независим електрически модел автомобил в централата си във Волфсбург, предаде ДПА. Предвижда се това да се случи от 2025-а, много по-рано от първоначално планирато, допълва БТА.

"Модел E-Волюм" ("E-Volume model") ще бъде създаден отделно от сегашното семейство електромобили - серията Ай Ди (ID. series).

Компанията вече загатна за плана в понеделник вечер след извънредно заседание на надзорния съвет, по време на което главният изпълнителен директор Херберт Дис поиска реорганизация на ключови ръководни длъжности и обсъждане на бъдещи инвестиции.

Новият електрически автомобил ще бъде базиран на наследника на сегашната система MEB (лат. букви) и може да постигне производствен обем от най-малко 300 000 броя годишно, според източници от компанията.

Междувременно днес говорител потвърди пред ДПА, че Фолксваген е принуден да изтегли хиляди нови коли заради проблем с педала на спирачката.

Мярката обхваща около 38 100 автомобила от моделите Голф (Golf), Тигуан (Tiguan), Туран (Touran) и Т-Рок (T-Roc) от 2020 година. Малко под 17 6000 са на вътрешния германски пазар.

Досега няма данни за щети или катастрофи.

При вътрешна инспекция инженерите са установили, че педалът, натискан от водача при спиране, може да се деформира или дори да се откачи при определени обстоятелства. Засегнати са автоматичните автомобили и моделите с ляв волан.

Изтеглените коли ще бъдат проверени и ремонтирани, ако се наложи, според източници от централата във Волфсбург.