Германският автомобилостроител "Фолксваген" (Volkswagen) се отказва от плановете да построи нов завод в Турция заради спада в търсенето на нови автомобили на фона на пандемията от коронавирус, предадоха ДПА и Асошиейтед прес, на които се позова БТА.

Решението е взето след срива в световното търсене на автомобили, причинено от коронавирусната криза, посочва компанията.

През месец май 2020 г. продажбите на групата "Фолксваген" се сринаха с 52% спрямо същия месец на 2019 г. , а за периода януари - май 2020 г. - с 37%.

Както е известно, България също беше сред възможните локации за нов завод на германския автомобилен производител, но той избра Турция.

Плановете за завод в западната турска провинция Маниса бяха почти завършени и "Фолксваген" вече създаде подразделение в Турция. Неотдавна обаче разширяването на дейността на концерна бе замразено след военната намеса на Турция в Сирия през октомври 2019 г. и критиките срещу турското правителство за нарушаване на човешките права, припомня ДПА.

Турското подразделение на компания е вписано в търговския регистър в Маниса и разполага с капитал от около 164 млн. долара.

Очакваше се проектът да създаде около 4000 работни места в региона.

Говорител на "Фолксваген" обаче заяви, че при сегашния контекст не е необходимо създаване на нови мощности. Всички планирани проекти за производство на коли сега ще бъдат прехвърлени към производствени съоръжения, с които концернът вече разполага.

Преди пандемията "Фолксваген" възнамеряваше да разшири капацитета си за производство на модела "Пасат" (Passat) на основната си марка и модела "Сюпърб" (Superb) на подразделението "Шкода" (Skoda).

Заводът в Маниса трябваше да произвежда до 300 000 коли годишно, а проектът бе на стойност 1,3 млрд. евро.

По последни към момента данни на Европейската асоциация на автомобилните производители (ЕААП - ACEA) най-големите четири автомобилни пазара в Европа търпят много сериозни загуби: спадът през месец май 2020 г. в Испания е 59.0%, в Германия 47.9%, следвани от Италия - 36.5% и Франция - 35.0%.