Турция е задължена да уведоми Европейската комисия за субсидиите, които има намерение да предостави, съгласно с правилата на ЕС за държавната помощ. Това казва заместник-председателката на ЕК Маргрете Вестагер в отговор на въпрос на гръцкия евродепутат Мария Спираки във връзка с намерението на турското правителство да субсидира инвестиция от 1 милиард евро на автомобилния производител Фолксваген в Турция, съобщава гръцката телевизия Скай.

Както отбелязва Вестагер, от една страна Еврокомисията не е информирана от Турция за евентуални субсидии, които има намерение да отпусне на Фолксваген, а от друга страна все още не е потвърдено решението на Фолксваген да изгради завод в Турция. Затова "службите на Комисията ще се стремят първо да установят действителните обстоятелства и, ако възникне необходимост, ще поискат допълнителни сведения по темата от турските си колеги", допълва заместник-председателката на Европейската комисия.

Тя подчертава, че през декември 2016 г. Комисията е одобрила предложение за актуализиране на митническия съюз между ЕС и Турция. С промените ще се актуализират и разпоредбите за държавната помощ. На този етап обаче съответните подготвителни дейности са отложени, защото Европейският съвет на 18 юни 2019 г. реши, че в настоящия момент не се предвиждат по-нататъшни действия за актуализиране на митническия съюз.

Във въпроса си Спираки заявява, че субсидирането на европейски инвестиции от правителства на трети страни по същество създава нелоялна конкуренция с предприятията на европейска територия и с работните места в ЕС. Специално когато става въпрос за страни, които се намират в процес на присъединяване и в условията на митнически съюз, както е случаят на Турция, евродепутатът твърди, че въпросът се нуждае от проучване от страна на Европейската комисия.