Само през изминалата година бяха открити заводи и направени инвестиции в разширения на вече съществуващи предприятия за над 1.2 млрд. лв. От тях се очаква да разкрият над 8000 нови работни места. Радостното е, че повечето от тези инвестиции бяха в заводи, в производства, които ще произвеждат изделия с висока добавена стойност. Това каза в интервю за БТА министърът на икономиката Емил Караниколов.

В битката за "Фолксваген" България само спечели имиджово, защото страната ни има добър бизнес климат и аз очаквам преговорите, които водим и с други компании за завод за краен продукт, още през следващата година да станат факт, изтъкна още икономическият министър.

Според него България няма как да избегне външния натиск при следващо влошаване на конюнктурата в световната икономика, тъй като икономиката ни е доста отворена, подобно на почти всички страни в Източна Европа. Европейската комисия понижи прогнозата си за растеж на икономиката в Еврозоната, въпреки това България е една от малкото държави, където се очаква растеж около и над 3 на сто и през следващата година, допълни той.

Според него положително влияние върху потреблението догодина ще има увеличението на заплатите в публичния сектор, както и учителските възнаграждения. Инвестициите в основен капитал ще се увеличават, подкрепени както от частните, така и от публичните инвестиции. Средна заплата от 1400-1500 лева в края на мандата през 2021 г. е постижима и възможна, смята икономическият министър.

Определено отчитаме сериозен инвеститорски интерес към България, каза министърът. По думите му доказателство за това са и подадените заявления за сертифициране през 2019 г. към БАИ. В процес на сертифициране са близо 40 нови проекта на инвеститори с общ размер на инвестициите за над 700 млн.лв., като по тях се очакват да бъдат разкрити още 3000 нови работни места.

Министърът информира още, че по десет от язовирите, които се нуждаят от ремонт, са започнати строителни дейности. Първият язовир е в област Бургас и стойността на строителните дейности е около 1,9 млн. лева, за втория започнат язовир, който е в Хисаря - 2,6 млн. лева, в Асеновград - 1,8 млн. лева, в Брезник - 1,8 млн. лева. Предстои до края на годината на още между 2 или 5 язовира да започне строителство.

В подготвяния проект на Закон за индустриалните зони сред насърчителните мерки за инвеститорите се предвиждат стимули да ползват зелена енергия, да получават лицензи, така че всичко, произведено от тях, да е със зелена енергия, изтъкна още министърът.