Италианският автомобилостроител "Фиат Крайслер" (Fiat Chrysler) и френският Пе Ес А (PSA), която е собственик на "Пежо", "Ситроен" и "Опел", обявиха днес, че са се споразумели единодушно за сливане с равни дялове 50 на 50 на дейностите на двете групи, създавайки четвъртата по големина в света автомобилна компания, предадоха световните агенции.

Централата на новото предприятие ще бъде в Холандия.

Акционерите на двете групи ще държат съответно 50 процента от капитала на новото предприятие и ще делят поравно постъпленията от това сливане, се казва в съвместно комюнике.

Управителният съвет ще се състои от единайсет члена - петима назначени от "Фиат Крайслер", петима - от Пе Ес А, а сегашният ръководител на френската компания, Карлос Таварес, ще бъде генерален директор

Късно снощи Бордът на директорите на компанията Фиат Крайслер одобри да се върви напред с разговорите за сливане с компанията "Пежо".

Малко по-рано административният съвет на "Пежо" също е дал зелена светлина за сливане с "Фиат Крайслер", предаде Франс прес.

През март 2017 година Пе Ес А груп придоби от американската "Дженерал мотърс" европейските й марки "Опел" и британската му версия "Воксъл" в сделка за 2.2 млрд. евро.