Преди дни германският експерт Роланд Зен публикува графика, на която са посочени действащите и строящите се заводи за литиево-йонни батерии в Европа. Тези мощности, според него, ще са в състояние да осигуряват батерии за 7 милиона електромобили годишно. През лятото същият експерт изчисли, че над 90% от съвместните предприятия за производство на батерии са създадени през последните три години от производителите на автомобили, които се подготвят за ерата на електрическите превозни средства.

Друг експерт, Денис Копляр, от своя страна изчислява, че посочените заводи ще са в състояние да произвеждат 430 GWh батерии годишно, което ще позволи оборудването на между 4 и 8.5 млн. електрически превозни средства.

За сравнение, към края на 2019 година броят на световния парк от електромобили е бил от порядъка на 7.9 млн., а глобалните годишни продажби през миналата година се изчисляват на 2.3 милиона броя. В европейската статистика, обаче, не са отчетени плановете на американската компания Tesla, които бяха оповестени преди дни от Илон Мъск. Става въпрос за увеличаване на мощностите на берлинския завод за производство на батерии до 250 GWh годишно.

На този фон плановете на Европа изглеждат доста добри. Да припомним, че в края на миналата година Европейската комисия одобри 3.2 млрд. евро държавна помощ за изследвания и иновации в областта на акумулаторните технологии за 7 страни от Европейския съюз.

3е-news.net