Антитръстовите регулатори на ЕС блокираха сделка, чрез която германският авиопревозвач "Луфтханза" (Lufthansa) трябваше да придобие миноритарен дял в италианския си конкурент "ИТА еъруейз" (ITA Airways).

Предварително разследване на сделката е показало, че това може да доведе до по-слаба конкуренция по някои въздушни маршрути, съобщи ДПА, цитирайки изявление на Европейската комисия.

Предлагането на директни полети от други авиокомпании от и до някои дестинации в Централна Европа е ограничено, заявиха от ЕК.

След месеци на преговори "Луфтханза" се споразумя с италианската държава през месец май на миналата година да придобие миноритарен дял от 41 процента в държавната "ИТА еъруейз".

Съгласно споразумението германското дружество може да придобие още 49 процента от книжата на "ИТА еъруейз" през 2025 г. при определени условия, а останалите 10 процента - на по-късен етап.

От момента на обявяването си сделката между "Луфтханза" и властите в Рим беше обект на регулаторни прегледи на национално и европейско ниво.

"ИТА еъруейз" бе създадена през 2020 г. след преструктурирането на фалиралия авиопревозвач "Алиталия".