Европейската комисия даде зелена светлина на огромни промени на германския енергиен пазар, поставяйки обаче условия пред изкупуването на компанията Инноги (Innogy) от Еон (Eon), за да защити конкуренцията в Германия и съседните страни, предаде ДПА.

Сделката е част от сложна размяна на активи между Еон и Ер Ве Е (RWE), чието подразделение е Инноги. Целта е Ер Ве Е да се съсредоточи върху производството на електроенергия и търговията на дребно, а Еон да насочи бизнеса си към търговията на дребно и разпространението на газ и електричество.

През февруари комисията разреши част от сделката. Тя обаче се опасяваше, че цялостната процедура би могла да намали конкуренцията на пазарите на газ и ток на дребно, което би тласнало нагоре цените на потребителите. През март започна пълно разследване на плановете на Еон да придобие групата Инноги.

В отговор Еон е приел да се откаже от повечето си германски клиенти, да преустанови дейността на 34 станции за електромобили и да продаде част бизнеса си в Унгария и Чехия, информира комисията.