Най-богатият човек в света, милиардерът и собственик на компанията Амазон (Amazon) Джеф Безос съобщи, че планира да увеличи годишните си инвестиции в космическата си компания Блу ориджин (Blue Origin), която създаде през 2000 година, предаде Франс прес. Безос, чието нетно богатство в момента се оценява от американското сп. "Форбс" на 145 милиарда долара, каза снощи, че инвестира около 1 милиард долара годишно в развитието на Блу ориджин.

Догодина ще бъде малко повече, допълни той на събитие, организирано от сайта "Уайъд" в Сан Франциско.

Блу Ориджин работи в областта на космическия туризъм и разработва ракети за извеждане на спътници и проучване на Космоса, точно като конкурента си СпейсЕкс (SpaceX) на Илон Мъск. Освен че е главен изпълнителен директор на гиганта в интернет търговията Амазон, Безос е и собственик на "Вашингтон пост".

"Нуждаем се от същата динамика в Космоса, каквото наблюдаваме в онлайн пространството през последните 25 години", каза Безос, допълвайки, че иска да даде началото на нова ера в проучването на Космоса.

"Можем да го направим - нужни са ни космически превозни средства за многократна употреба", отбеляза Безос.

Целта на Блу ориджин, както и на СпейсЕкс, е да намали разходите по извеждането на кораби в Космоса.

Двете компании работят върху ракети, които могат да се рециклират.

Ракетата на Блу ориджин "Ню Глен", кръстена на астронавта Джон Глен, не се очаква да бъде готова преди 2021 година.

По-малката "Ню Шепърд", кръстена на първия американец, пътувал в Космоса, Алън Шепърд и проектирана за шестима пътници, успешно премина т. нар. линия на Карман, международно признатата граница между атмосферата и Космоса.

Няколко тестови полета тази година бяха успешни и ракетата може да е готова през 2019 година, каза Безос.

В надпреварата в космическия туризъм Блу ориджин се конкурира с Върджин галактик (Virgin Galactic).

"Продължавам да казвам на екипа, че това не е състезание", отбеляза Безос и допълни: "Искам това да бъде най-сигурното космическо превозно средство в историята на космическите превозни средства".