Договорът с турската компания "Боташ" крие доста сериозни рискове, защото е дългосрочен - 13 години и е свързан със сериозни финансови ангажименти, които България е задължена да изпълни, независимо дали внася газ. Това заяви премиерът акад. Николай Денков, който отговори на въпроси на граждани и медии по време на живо излъчване на официалната страница на Министерския съвет във Фейсбук.

Енергийният и газов пазар се развиват много бързо, след няколко години ситуацията в Европа може да бъде съвсем различна. Очакват се много сериозни промени в съхранението, производството и използването на енергията и заради това подобни дългосрочни договори крият огромни рискове, коментира Денков.

По думите му има асиметрия в договора, която не е благоприятна за българската страна. Опитваме се да минимизираме рисковете и да използваме максимално добре възможностите на договора, защото той вече е подписан.

Министър-председателят каза, че не се притеснява от заявката на бившия служебен министър на енергетиката Росен Христов, който заяви, че ще заведе дело срещу Денков. Според ексминистъра договорът е от изключително стратегическо и икономическо значение за страната.

Под прикритието на търговската тайна се оказва, че има сключен договор с много неизгодни и неравнопоставени клаузи за България по отношение на газопреносните системи между България и Турция, коментираха миналата седмица и Денков, и министърът на енергетиката Румен Радев. По договор турската държавна компания има достъп не само до българската (националната) газова мрежа, но чрез нея и до общоевропейската газова мрежа. На България достъпът е ограничен само до терминалите за втечнен природен газ в Турция, отбелязаха тогава и Денков, и министър Радев.

Министърът на енергетиката е поел ангажимента да се опита да договори максимално добри условия за България по този договор, съобщи министър-председателят.

Договорът с "Боташ" дава достъп до инфраструктура, терминали и газопреносна мрежа, за да можем да доставяме синьо гориво. Алтернативи на този договор няма, опонира Росен Христов и отхвърли твърдението за липса на равнопоставеност. България има нужда от дългосрочни договори за доставки, защото това дава енергийна сигурност и стабилност и най-ниски цени, смята бившият министър у призна, че ако не използваме капацитета, дължим пари.