"Сметките на "Топлофикация София" могат да бъдат запорирани, ако дружеството не изплати до седмица част от дълга си към "Булгаргаз" от близо 100 милиона лева, заяви пред БНР изпълнителният директор на газовата ни компания Николай Павлов."Ситуацията е много тревожна. Тук трябва да се обединят усилията на всички институции", каза той в интервю за БНР.

За пореден път държавният търговец на газ предупреждава общинското топлофикационно дружество със запориране на сметките заради натрупан дълг. Не е известно обаче да е прибягвал до такава крайна мярка към вечния си длъжник. 

На 15 юли "Булгаргаз" заведе дело срещу "Топлофикация София" за близо 71 милиона лева.

"Очакваме до 7 септември да изплатят задълженията си по делото, в противен случай "Булгаргаз" ще предприеме действие за запор на сметки с цел събиране на вземанията", каза Николай Павлов. Според него поскъпването на газа от днес се дължи на по-голямото търсене и недостиг на суровината на международните пазари.

Окончателното решение на енергийния регулатор за процента на поскъпване на газа за септември ще стане ясно по-късно днес.

Какви са борсовите цени на газа

Цената на газа в Европа прехвърли прага от 625 долара за 1000 кубични метра, сочат данни от Лондонската междуконтинентална борса (ICE), цитирани от ТАСС.

Стойността на октомврийските фючърси в газоразпределителния център Те Те Еф (TTF) в Нидерландия днес достигна 625,9 долара за 1000 куб. метра или 51,8 евро за мВтч (по текущия обменен курс на еврото към долара).

От началото на търговете цената на газа днес и нараснала с около 3 процента.

Вчера началник департамента на Газпром Александър Иванников посочи, че сегашните цени на газа в Европа ще се запазят в близко време и засега няма предпоставки за понижаването им.