Европейската комисия заяви в четвъртък, че е разрешила продажбата на веригата "Коста кафе" (Costa Coffee) на американския производител на напитки Coca-Cola Co. от страна на досегашния ѝ собственик - британската хотелиерска и ресторантьорска компания Whitbread Plc.

"Комисията стигна до заключението, че предложеното придобиване няма да създаде опасения за конкуренцията, тъй като компаниите не продават едни и същи продукти и връзките между техните дейности са ограничени", се посочва в изявление на регулаторния орган на ЕК, цитирано от Ройтерс.

През август 2018-а година Кока-Кола обяви, че е сключила сделка за закупуване на веригата кафенета "Коста кафе" от нейния притежател - Whitbread PLC за 3,9 млрд. британски лири и отбеляза, че очаква сделката да приключи през първата половина на 2019-а година. 

Самото споразумение вече беше одобрено от акционерите на британската компания Whitbread Plc.

Междувременно Coca-Cola Co. съобщи, че е приключила придобиването на марката за кафе Costa Limited от британската хотелска и ресторантьорска компания Whitbread PLC след полученото от Европейската комисия одобрение на сделката.

От "Кока-Кола" отбелязаха, че кафенетата "Коста", които действат в повече от 30 държави, дават на компанията за безалкохолни напитки значителен отпечатък върху световния кафеен бизнес. В световен мащаб сегментът на бизнеса с кафе нараства с 6% годишно.

"Виждаме големи възможности за създаване на стойност чрез комбинацията от възможностите на "Коста кафе" и маркетинговата експертиза и глобален обхват на Кока-Кола. Нашата визия е да използваме силната платформа на "Коста", за да разширим нашето портфолио в категорията на разрастващия се кафеен пазар", заяви Джеймс Куинси, главен изпълнителен директор на Кока-Кола.